twenty-somethings outside

Waarom twintigers meer de natuur in moeten

“Waar zijn al die twintigers in het bos?” vroeg Staatsbosbeheer in een artikel van de NOS. Nou, hier dus! Ik ben blijkbaar een uitzondering op de regel. Ieder zijn eigen ding natuurlijk, maar waarom zou het toch wel goed zijn om meer twintigers het bos in te krijgen?

De natuur houdt je geest gezond

De woorden “burn-out” en “studenten” worden steeds vaker in één zin gebruikt; studenten klagen over de druk van de maatschappij om goede cijfers te halen, naast hun studie te werken omdat de studiefinanciering afgeschaft is (alsof het eerst goedkoop was!) en dan het liefst ook nog wat extra’s te doen (dat bijbaantje bij dat Italiaanse restaurant gaat je tenslotte weinig brengen als je straks minister wil worden, maar dat bestuursjaar wel). Doe je dat niet, dan verkleint het jouw kans op de arbeidsmarkt – een kans die voor velen van ons toch al niet om over naar huis te schrijven is.

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om dit onder controle te houden of juist even de controle uit handen te kunnen geven. Een van de gezondste dingen is echter een rondje wandelen in het bos. Door contact met de natuur verminder je stress en concentratieproblemen en kun je negatieve emoties de baas zijn. Ook het positieve effect van natuur op herstel na ziekte is bewezen. Daarnaast wekt de natuur vaak ook inspiratie en creativiteit op (bron: IVN).

Why twenty somethings should go into the forest more oftenTel daarbij op dat wandelen dit proces versterkt: het brengt je bloedcirculatie op gang en zorgt voor meer zuurstofopname. Wel zo fijn voor je brein. Wandelen in het bos zorgt dus voor minder stress, meer concentratie en meer productiviteit – wat uiteindelijk ook weer zorgt voor minder druk. Zowel de natuur en de actie van het wandelen zijn ook goed voor je weerstand. Aangezien stress je weerstand aanzienlijk omlaag brengt, kan de natuur dus ook nog een handje helpen om je lichamelijk beter te voelen.

Natuur liefhebben = duurzaam leven?

Een veelgehoorde slagzin in mijn omgeving is: wij zijn de generatie van morgen. Wij, de jongvolwassenen van deze tijd, zijn jong genoeg om de verregaande gevolgen van klimaatverandering, luchtvervuiling en alle andere dingen der “duistere toekomst” te ondergaan. Aan de andere kant zijn we oud genoeg om ons gedrag aan te passen en milieubewuster te leven; wij moeten verandering brengen in deze consumptiemaatschappij. In lijn hiermee worden we overgoten met redenen waarom milieubewust leven zo belangrijk is. Heel veel dingen blijven echter een ver-van-ons-bed-show. Weinig mensen weten bijvoorbeeld waarom je afval moet scheiden om klimaatverandering tegen te gaan (Lees het antwoord hier).

Het omgekeerde is ook waar: we snappen het belang van de natuur voor duurzaamheid niet zo goed. Neem bijvoorbeeld biodiversiteit. Waarom moeten we die ene vogel nou beschermen, terwijl we hem nog gezien of er zelfs van gehoord hebben? Maar ja, als je niet weet hoe het verdwijnen van een diersoort soms funest kan zijn voor de balans van de biodiversiteit, dan snap je het belang natuurlijk niet.

Die brug moet dus gebouwd worden, want meer kennis en liefde voor de natuur, zorgt voor meer duurzaamheid in de samenleving. Hoe maak je twintigers enthousiast voor de natuur? Dat ga ik uitzoeken met deze blog.

Wil jij meer de natuur in maar houdt iets je tegen? Blijf deze blog volgen en stuur alsjeblieft een berichtje als je vragen of tips hebt!

Meer lezen over de effecten van de natuur op je gezondheid: Factsheet: waarom wij natuur nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.