quotes waldo emerson

5 lessen die deze natuurquotes jou leren over het leven

Quotes zijn een van mijn favoriete dingen. Voel ik me verdrietig, ongemotiveerd of alleen, dan zoek ik quotes die bij mijn situatie passen, die me opbeuren en me vertrouwen geven dat het goedkomt. Ik schrijf ze op post-its en plak ze aan de muur, of zet ze als achtergrondafbeelding op mijn telefoon. Ook de reis- en natuurquotes heb ik veelvuldig gezocht, om in woorden te brengen wat het is om buiten te zijn, te reizen, je grenzen te verleggen en hoe de natuur daar een prachtige rol in speelt. Vandaag deel ik een paar van mijn favoriete woorden met jullie met bijbehorende levenslessen.

Les 1: om een stapje terug te nemen en te helen

De natuur helpt om te ontspannen, dat vertelde ik al eerder. Maar het kan ook helpen helen en je hernieuwde waardering geven voor het leven. Het zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met een groter geheel, dat je jezelf leert kennen en je hoofd rust geeft om dingen een plekje te vinden. Hier zijn ook diverse quotes over te vinden, waaronder deze twee:

“When your world moves too fast and you lose yourself in the chaos, introduce yourself to each color of the sunset. Reacquaint yourself with the earth beneath your feet. Thank the air that surrounds you with every breath you take. Find yourself in the appreciation of life.” – Christy Ann Martine

“Climb the mountains and get their good tidings. Nature’s peace will flow into you like sunshine flows into the trees. The winds will blow their own freshness into you, and the storms their energy, while cares drop away from you like the leaves of autumn.” – John Muir

forest planken wambuis veluwe

Les 2: om helemaal jezelf te zijn.

Wie ben ik eigenlijk? Ben ik de kleren die ik draag, die zeggen of ik mee ga met de mode of me afzet tegen de bestaande mode? Word mijn persoonlijkheid gevormd door de muziek die ik luister? Ben ik de vrienden die ik heb? Mijn hobby’s? Doe ik het omdat ik het leuk vind, omdat ik er waardering voor krijg of omdat het sociaal geaccepteerd is? Kan je wel veranderen?

Als er iets is wat ik leuk en tegelijk heel moeilijk vind, is het nadenken over wie ik ben. Het kan eindeloos doorgaan en me in diepere knopen werken dan waar ik begon. Mijn oplossing is vaak om niet te veel te denken en te doen waar ik blij van word. Dan wordt het leven een stuk lichter. Deze quote van Maya Angelou verwoordt dat precies:

“A woman in harmony with her spirit is like a river flowing. She goes where she goes without pretense and arrives at her destination prepared to be herself and only herself.” – Maya Angelou

Les 3: om geduld te hebben.

Ohh geduld! In een rij staan voor de kassa vind ik helemaal niet erg. Trein vertraging? Is oké, ik loop wel een rondje. Maar mijn droomleven op de baan krijgen: een mooi huisje met een veranda en een uitzicht, waar ik ’s ochtends mijn kopje koffie drink en onze kat aai, en daarna eitjes ga verzamelen van onze kippen? En dan wel vaak wandelen en naar de bergen hoor. DAT MOET NU! Tja, dat kan niet. Op dit moment woon ik in een studentenkamer en moet ik eerst nog afstuderen en een baan zoeken. Geduld is een schone zaak… Daarom deze quote:

“Adopt the pace of nature. Her secret is patience.” – Ralph Waldo Emerson

Les 4: om op jezelf te vertrouwen

De natuur werkt als spiegel, je komt jezelf tegen. Toen ik in Indonesië Mount Rinjani wilde beklimmen, dacht ik dat ik het niet zou halen. Ik belde huilend met mijn moeder omdat ik bang was dat het een slecht idee was en dat ik het niet kon. En hoewel het fysiek zeker zwaar uitputtend was, was het verreweg een zwaarder gevecht in mijn hoofd tussen het engeltje en het duiveltje. Het duiveltje zei: “je redt het niet, je bent te moe”, of probeerde een compromis uit: “Als je de volgende bocht haalt, mag je stoppen”. Maar mijn engeltje zei: “Je redt dit wel, je kunt het. Vertrouw op jezelf.” Het engeltje had gelijk. Ik had mijn eigen onzekerheden overwonnen. Sir Edmund Hillary, de Everest beklimmer, wist het ook:

“It is not the mountain we conquer, but ourselves.” – Sir Edmund Hillary

Mount Rinjani Summit
Dit ben ik op de top van Mount Rinjani

Les 5: dat je de tijd mag nemen om avonturen te beleven

Ja want leuk dat gereis en gewandel allemaal, maar er moet ook gestudeerd en geld verdiend worden, toch? Natuurlijk, maar je eigen geluk zou boven alles moeten staan. Dus wil je reizen of denk jij dat je eigenlijk een paar uur minder zou willen werken zodat je in de namiddag nog naar buiten kunt? Doe het, het is het waarschijnlijk meer dan waard. Ik kan John Muir eindeloos quoten, dus hierbij nog een keer:

“Wander a whole summer of you can. Time will not be taken from the sum of life. Instead of shortening, it will definitely lengthen it and make you truly immortal.” – John Muir

 

De natuur heeft zoveel wijsheid in haar. Deze woorden kunnen je helpen om ernaar te luisteren, maar uiteindelijk doe je het zelf. Dus: ga naar buiten, luister en leer. Wil je meer lezen? Kijk eens op mijn Pinterest-pagina.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.