plant een bos

Red de aarde, plant een bos: 5 inspirerende verhalen

In binnen- en buitenland wordt er hard gewerkt om bossen aan te planten zodat we meer bomen hebben om CO2 uit de lucht op te nemen, meer biodiversiteit te genereren en meer te leren over de natuur. Vaak zijn het individuen die gewoon zijn begonnen; mensen met een missie. Hieronder heb ik er voor jullie een paar bij elkaar verzameld, ter inspiratie:)

1. Short doc: Moving the Giants

Wetenschap voor het redden van de wereld: arborist David Milarch kloont duizenden jaren oude Redwoods en plant ze opnieuw. Redwoods zijn een van de meest effectieve CO2-slurpers onder de bomen, maar zijn in de jaren veertig grootschalig gekapt. Nu is er nog maar 4% over van wat er eens was, en dat is nu, helemaal ten tijde van klimaatverandering, een groot gemis. Deze man is voor mij een rolmodel. Hij heeft een manier gevonden om eigenhandig een verschil te maken – hoe groot of klein dat dan ook is.

2. Tiny Forest Project van IVN

Het IVN (Instituut voor Natuureducatie) heeft in 2015 het eerste Tiny Forest van Europa aangeplant in Zaandam en is daarna uit gaan breiden naar verschillende steden in Nederland, zoals Heerlen en Utrecht. Tiny Forests zijn bossen ten grote van een tennisbaan. Het doel is om volwassenen en kinderen uit de buurt meer te laten ontdekken in de natuur. Daarnaast is het een stimulans voor de biodiversiteit. De manier van bosbouw waarmee zo’n tiny forest wordt aangelegd is gebaseerd op een versneld traject, waarbij in tien jaar een volgroeid, inheems bos bloeit, terwijl hier anders minstens 100 jaar voor nodig is. Deze methode is ontwikkeld door Shubhendu Sharma. In de TED Talk hieronder legt hij uit wat hij doet. Of het ook werkt in Nederland, dat is nog even afwachten.

3. A place in the country – meet the new woodlanders – The Guardian

Dit artikel uit de Guardian sprak me heel erg aan. Deze meneer in Engeland heeft gewoon een 28-jarige lease op een stuk bosgrond. Je eigen bos, hoe leuk zou dat zijn. Verschillende mensen leasen blijkbaar een stuk bos in het Verenigd Koninkrijk, en doen daar allemaal creatieve dingen mee: ze zetten bijvoorbeeld een natuurschool op voor peuters of thuisgeschoolde kinderen of maken mooie houtsnijwerken van hun eigen bomen. Wat wil een mens nog meer?

4. Short doc: Forest Man

Deze man, Jadav Pajeng, plant al sinds 1970 bomen op het eiland Majuli in India. Gewoon in zijn eentje. Langzamerhand groeit er nu echt een prachtbos en komen diersoorten langzaam terug. Het heeft nu al een grootte van Central Park, New York.

5. Felix Finkbeiner, de tiener die een biljoen bomen gaat planten

Hij begon op zijn negende met bomen planten, gewoon om iets te doen tegen klimaatverandering. Hij richtte de Plant-for-the-Planet groep op die nu samenwerkt met de UN Billion Trees campagne. Ze hebben al 14 miljoen bomen geplant! Hij is nu 19 en houdt vooral heel veel toespraken. Hij is een natuurtalent in spreken, maar bovenal in dromen en doorzetten. Kunnen we allemaal nog iets van leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.