Published works

 • 28-04-2017, www.antropologen.nl: Je bent wat je weggooit: Afvalbewustzijn als basis voor insluiting en identiteit. Link
  Bewust omgaan met en het tegengaan van afval zorgt voor een dubbele insluiting: enerzijds geeft het een nieuwe basis van identiteit die niet gebaseerd is op consumeren; anderzijds maakt het je materieel onafhankelijk van de consumptiemaatschappij doordat je bewuster koopt of niet koopt. Zo kan je concluderen dat je afvalgedrag niet alleen invloed heeft op het milieu; het geeft alternatieve manieren van insluiting in een onzekere maatschappij die vooralsnog voornamelijk op consumptie gericht is. 
 • 28-11-2016, www.travelicious.com: Shangri-La: Gateway to Tibetan China. Link
  Shangri-La, situated in the Northwest of the Chinese province of Yunnan at the edge of the Himalayas, is the gateway to Tibetan China. This is the town (a small village by Chinese standards) where you will have your first encounter with yak butter tea and see signs written in Tibetan and plenty of colourful prayer flags. I travelled through this place last summer and I felt immediately at home.
 • 13-11-2016, www.duurzamestudent.nl: Klimaatverandering met Leo: ver-van-mijn-bed-show 2.0. Link
  Ik ging enthousiast op de bank zitten om Before the Flood te kijken en gemotiveerd te worden door een film die klimaatverandering toch echt weer op de agenda zou zetten. Maar toen de aftiteling kwam, dacht ik: ‘is dit het?’ Een recensie.
 • 07-10-2016, www.duurzamestudent.nl: Think about waste, mitigate climate change. Link
  We all know that waste is harmful for the environment: plastics, for example, pose a threat to ocean life and chemicals endanger soil fertility. But when you bring your garbage bag to the bin or separate your waste, do you think about your contribution to climate change? I had a chat with WasteWise co-founder Ranjith Annepu and came to the conclusion that waste management has a great impact on climate change and the people dealing with this.
 • 02-06-2016, www.duurzamestudent.nl: The Arctic: A No Man’s Land? Link
  The cold and barren Arctic, “who would ever want to go there,” you might think. Even with climate change causing global warming, it is hardly a place to go on a summer holiday. Yet, in the face of a great decrease in Arctic ice mass, an international battle for the Arctic has arisen over claims of Arctic sovereignty.
 • 14-05-2016: www.duurzamestudent.nl: Meat the Truth: klimaatverandering op je bordje. Link
  Weleens van de documentaire Cowspiracy (2014) gehoord, waarin de bio-industrie hoger op de lijst met daders voor broeikasgassen wordt gezet dan uitlaatgassen? Minder bekend is wellicht dat al in 2007 onze eigen Partij voor de Dieren een documentaire uitbracht die ditzelfde deed: Meat The Truth. Ik keek hem en las al een deel van het gelijknamige boek. Hier vertel ik jullie wat ik ervan vind.
 • 20-04-2016, www.tijdschriftcul.nl: Trauma en vervreemding, waarheid en verzoening. Link
  In deel 1 van dit tweeluik sprak ik over de omstandigheden rondom het begrip Indian Residential Schools (IRS) in Canada. In 1996 werd de laatste IRS gesloten, maar de nasleep van deze scholen is echter lang en bovendien nog voortdurend. Wat gebeurde er daarna? En nu?
 • 13-04-2016, www.duurzamestudent.nl: Climate change adaptation: a call for a holistic and interdisciplinary approach. Link
  The Inuit are very vulnerable to climate change and lack adaptive capacity due to a number of recent lifestyle changes. Vulnerability, as this case will show, is not simply about structural environmental risks people have to deal with, such as the melting of sea ice and the thaw of permafrost. It is also in part formed by social, cultural, political and economic factors
 • 18-02-2016, www.tijdschriftcul.nl: Educatie als civilisatiemiddel voor de wilde indiaan. Link
  In Canada zijn de koloniale praktijken binnen de muren van Indian Residential Schools lang geheim gebleven. Dit waren plaatsen waar de inheemse kinderen van wilde indianen omgetoverd werden tot geciviliseerde lage klasse Canadezen. Hoe ging het er daar aan toe? Je leest het in dit eerste deel van het tweeluik.
 • 26-01-2016, www.tijdschriftcul.nl: First Nations Narratives. Link
  Lange tijd werd er niets opgeschreven door de inheemse bevolking van Noord-Amerika, maar werd alles onthouden en verteld, zoals de inhoud van verdragen en verhalen over voorouders en dieren die levenslessen bevatten. Verdragen werden onthouden door verantwoordelijken, kralenriemen en orale kennisoverdracht.
 • 03-12-2015, www.tijdschriftcul.nl: Bomen die malaria weghouden: conflict en milieuproblematiek in Georgië. Link
  In een land, dat omringd wordt door de hoge bergen van de Kaukasus, waar sommige mensen nog over de bergkammen rennen, waar zeker de helft van de bevolking nog leeft van kleinschalige landbouw en waar het toerisme bloeit aan de Zwarte Zeekust, is het milieu van groot belang. In de conflictgebieden Zuid-Ossetië en Abchazië lijdt het milieu onder het conflict en het conflict wellicht ook onder de milieuproblemen. Drie situaties laten dat in dit artikel zien.
 • 28-10-2015, www.tijdschriftcul.nl: Antropoloog Sinan Çankaya over onderzoek, succes en tips voor antropologen. Link
  Ik zag antropoloog Sinan Çankaya voor het eerst op het Kwakiutl congres ‘Antropologie van de Toekomst’. Daar vertelde hij over zijn carrièrepad, de valkuilen en leermomenten. Zijn lezing inspireerde mij om nogmaals met Sinan te gaan zitten, een cappuccino in de hand, om zijn levenslessen op papier te zetten en te delen met alle lezers. 
 • 30-04-2015, www.tijdschriftcul.nl: Natuurlijk Antropologie//De economie moet anders en de antropoloog weet hoe. Link
  Antropologen moeten het voortouw te nemen in discussies over duurzame economie. Het idee van holisme als nieuw economisch is namelijk leuk en aardig, maar economen kunnen alle hulp  gebruiken van ons antropologen om de specificaties ervan in te zien. Eerste beer op de weg: een verandering van een economisch systeem kan niet gepaard gaan zonder een verandering van een politiek systeem. Holistisch hè, daar heb je het al.
 • 31-03-2015, www.tijdschriftcul.nl: Natuurlijk Antropologie//Natuur>Mens vs. Mens>Natuur. Link
  “Is de mens groter dan de natuur of de natuur groter dan de mens?” Dit is een vraag die al eeuwen gesteld wordt en twee antwoorden kent: de natuur dient de mens en moet zo gebruikt worden of de natuur heeft intrinsieke waarde: het recht om te leven zonder dat het gebruikt wordt voor productie of consumptie. In de huidige debatten over milieuproblematiek heeft deze vraag een nieuwe dimensie gekregen: hoe krijgen we mensen zo ver dat we onze omgang met de natuur gaan verbeteren?
 • 22-02-2015, www.tijdschriftcul.nl: Natuurlijk Antropologie//Duurzaamheid op de Universiteit. Link
  Duurzaamheid op de universiteit. Dat rijmt. Of toch niet? Ik kwam samen met Esmee Kooijman, de voorzitter van de SFSA: Students for Sustainability Amsterdam. Nooit van gehoord? Ik dus tot voor kort ook niet, en dat voor een student die graag bezig is met duurzaamheid. Diezelfde dag woonde ik samen met Esmee een brainstorm over duurzaamheid op de Universiteit van Amsterdam bij. De hoogste tijd dus om voor al mijn duurzame medestudenten duurzaamheid op de universiteit eens te belichten.
 • 12-01-2015, www.tijdschriftcul.nl: Natuurlijk Antropologie//Voedselsoevereiniteit. Link
  Het is een van de Millenniumdoelen om honger uit de wereld te bannen. Uit cijfers blijkt echter ook dat deze doelstelling voor 2015 – het aantal hongerlijdende mensen te halveren – niet behaald wordt. Wat doen we dan fout? En hoe moeten we het beter doen? Aangezien landbouw de grootste rol speelt in de voorziening van voedsel, is het niet meer dan logisch dat we ons afvragen welke vorm landbouw zou moeten hebben.
 • 18-12-2014, www.tijdschriftcul.nl: Natuurlijk Antropologie//Klimaatverandering. Link
  Klimaatverandering, nadat het werkelijke bestaan ervan lange tijd betwijfeld is, gebeurt nu toch echt. Het is een mondiale ontwikkeling, eentje die alle plekken op de wereld treft, op sommige plekken nu al meer dan op andere. Wij hebben dit jaar te maken met een op z’n zachts gezegd wispelturig klimaat en het is het warmste jaar in drie eeuwen maar op de Noordpool bedreigt het smeltende zee-ijs al de ijsbeer. Dan zou je zeggen: wat heeft klimaatverandering nou met antropologie te maken? Klimaatverandering heeft niet alleen te maken met de verandering van klimaat en natuur an sich. Het gaat ook gepaard met gelijkheid, mensenrechten en gerechtigheid. Dit zal ik uitleggen aan de hand van de Canadese Inuit die boven de poolcirkel leven
 • 29-10-2014, www.tijdschriftcul.nl: Geoorloofd stelen en gratis bier – Over de bestuurstraditie van constitutieborrels. Link
  Als bestuurslid van Kwakiutl, woon ik allemaal constitutieborrels bij. Toen de constitutieborrel mij voor het eerst werd uitgelegd, vond ik al die regeltjes eromheen maar vreemd. Toen mijn huisgenootje vertelde dat haar broer bij zoiets zijn vinger gebroken had, vond ik het nog eng ook. En ach, nu ik er een aantal op heb zitten, is dat eigenlijk niet zo sterk veranderd. Hierbij voor alle bestuursleken onder ons een kijkje in de vreemde traditie van de constitutieborrel.